Doktorsavhandling i socialpolitik om välbefinnande bland de allra äldsta
Marina Näsman disputerade den 9 april i ämnet socialpolitik vid Åbo Akademi med en avhandling om välbefinnande hos de allra äldsta, det vill säga de som är 85 år och äldre.
Resultaten visar att det finns både likheter och skillnader med välbefinnande i andra åldersgrupper och att många olika sociodemografiska, sociala och hälsorelaterade faktorer påverkar upplevt välbefinnande. Resultaten pekar samtidigt på att riskfaktorer såsom ensamhet och depression är särskilt viktiga att uppmärksamma och förebygga. En av avhandlingens studier visade också att en del av undersökningspersonerna var med om att deras vuxna barn dog vilket var kopplat till en stor risk för försämrat välbefinnande och belyste även att detta verkar vara ett område som det hittills har gjorts lite forskning om.
Tre av avhandlingens fyra studier är baserade på GERDA-data. Detta har möjliggjort ett mångvetenskapligt samarbete mellan socialpolitik, geriatrik, omvårdnad och arbetsterapi vilket har varit viktigt när ett så komplext fenomen som välbefinnande har undersökts.
Resultaten från avhandlingen kan användas för att utveckla såväl social- och hälsovården som policyinsatser riktade till de allra äldsta och har även påvisat ett behov av fortsatt forskning. Bland annat skulle det behövas mer forskning om vilka typer av insatser för att främja välbefinnande hos de allra äldsta som fungerar. Personcentrerade insatser som utgår från individens egna önskemål, behov och förutsättningar skulle vara viktiga att utveckla och testa.
Avhandlingen hittas i sin helhet via denna länk: https://www.doria.fi/handle/10024/180697